Energieboost

Ambachtelijke Canelé de Bordeaux recept

Als je ooit in het prachtige Bordeaux in Zuidwest-Frankrijk bent geweest, heb je waarschijnlijk al gehoord van deze heerlijke lekkernij genaamd Canelé de Bordeaux. Deze kleine, caramellige, vanille-rumgebakjes hebben een krokante buitenkant en een smeuïge binnenkant die smelt in je mond. De Canelé de Bordeaux combineert de eeuwenoude traditie van Franse patisserie met een uniek en onweerstaanbaar smaakprofiel. In dit artikel delen we een authentiek recept, zodat je deze heerlijke Franse delicatesse ook thuis kunt maken.

Boxbrownies

De oorsprong van Canelé de Bordeaux

De oorsprong van Canelé de Bordeaux gaat terug tot de 18e eeuw in Bordeaux, waar het voor het eerst werd gecreëerd. Het verhaal gaat dat Franse nonnen de kleverige rijst die gebruikt werd om rum te filteren, mengden met eieren, suiker en melk om zo deze verrukkelijke gebakjes te creëren. Door de jaren heen is het recept verfijnd en geperfectioneerd, maar de essentie van de Canelé de Bordeaux is altijd hetzelfde gebleven: een heerlijke smaaksensatie.

De ingrediënten

Het traditionele recept voor Canelé de Bordeaux bestaat uit slechts een handvol ingrediënten, maar ze zijn wel cruciaal voor de unieke smaak en textuur van deze gebakjes:

 1. Volle melk: De basis van de Canelé de Bordeaux wordt gevormd door volle melk, die voor de perfecte romigheid en zachtheid in het recept zorgt.

 2. Vanille: De toevoeging van echte vanille geeft de canelés een diepe en rijke smaak. Het beste is om een vanillestokje te gebruiken en de zaadjes uit te schrapen.

 3. Boter: Boter voegt niet alleen rijkdom toe aan het recept, maar draagt ook bij aan de zachte textuur van de canelés.

 4. Eieren: Eieren geven structuur aan het deeg en dragen bij aan de smeuïgheid van de canelés.

 5. Rum: De toevoeging van rum geeft de canelés hun karakteristieke smaak. Kies voor een donkere rum voor een diepere smaak, maar wees voorzichtig om de rum niet te overdrijven.

 6. Bloem: Bloem zorgt voor de binding van het deeg en helpt bij het creëren van de kenmerkende buitenkant van de canelés.

 7. Suiker: Suiker voegt zoetheid toe en speelt een belangrijke rol bij het karamelliseren van de buitenkant van de canelés.

Bereidingswijze

Het maken van Canelé de Bordeaux vergt wat tijd en geduld, maar het resultaat is het zeker waard. Volg deze stappen om de perfecte canelés te maken:

 1. Verwarm de melk: Verhit de melk in een steelpannetje en voeg het vanillestokje en de boter toe. Laat het geheel zachtjes pruttelen totdat de boter smelt. Haal vervolgens van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

 2. Meng de droge ingrediënten: Meng in een kom de bloem en suiker. Voeg daarna geleidelijk het eimengsel toe en roer tot een gladde massa.

 3. Rust het deeg: Bedek het deeg met plasticfolie en laat het minstens 24 uur in de koelkast rusten. Dit zorgt ervoor dat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen en het deeg de gewenste textuur krijgt.

 4. Voorbereiding van de vormpjes: Vet de canelé vormpjes in met boter en bestuif ze met bloem. Zet de vormpjes vervolgens in de vriezer, zodat de canelés straks een mooie krokante korst krijgen.

 5. Vul de vormpjes: Verwijder het deeg uit de koelkast en giet het in de vormpjes, vul ze ongeveer driekwart vol. Het is belangrijk om het deeg niet helemaal tot de rand te vullen, zodat de canelés voldoende ruimte hebben om te rijzen.

 6. Bakken: Verwarm de oven voor op 250°C en zet de vormpjes met het deeg in de oven. Bak de canelés ongeveer 10 minuten op deze hoge temperatuur en verlaag dan de temperatuur naar 180°C. Bak nog eens 40-50 minuten tot de canelés mooi goudbruin en knapperig zijn.

 7. Afkijken: Haal de canelés uit de oven en laat ze even afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt. De canelés moeten een mooie karamelkleurige buitenkant hebben en een zachte, smeuïge binnenkant.

 8. Serveren en genieten: Serveer de Canelé de Bordeaux op kamertemperatuur en geniet van deze heerlijke Franse delicatesse. De canelés zijn het lekkerst wanneer ze vers gebakken zijn, maar je kunt ze ook enkele dagen bewaren in een luchtdichte container.

Canelé de Bordeaux is een klassieker uit de Franse patisserie die je niet wilt missen. Met een knapperige buitenkant, een smeuïge binnenkant en een onweerstaanbare smaak is het een genot om te proeven. Nu je het authentieke recept hebt ontdekt, is het tijd om de keuken in te duiken en zelf aan de slag te gaan. Verwen jezelf en je gasten met deze heerlijke Franse lekkernij van Culinair Plaza en laat je betoveren door de smaak van Canelé de Bordeaux. Succes en geniet ervan!

Terug