Energieboost

Balans in je dagelijkse maaltijden

Klaar met oneindig diëten? Klaar met het schommelen in gewicht elke keer na een dieet? En klaar met opletten en jezelf van alles verbieden? Veel mensen diëten, veel mensen zijn aan de lijn en veel mensen zijn bezig met gezond leven. Het is in deze tijd soms moeilijk om een balans te vinden in je leven en wat je eet. 
Hier de tips om een balans te vinden in je dagelijkse voeding.

Boxbrownies

Balans in je voeding

Gezond eten. Zo gezegd, zo gedaan. In de praktijk is het vaak moeilijker. Hoe creëer je nu balans in je maaltijden en in je leven. Door een aantal dingen aan te passen in je leven kun je makkelijker een balans vinden in je voedingspatroon.
Krampachtig en heel streng al je eiwitten en calorieën te tellen, heeft geen zin. Probeer je maaltijden te bekijken in de termen kleur, versheid en variatie.

Verbied je zelf niks

Verbied jij jezelf elke keer dat stukje chocolade? Grote kans dat je dan juist meer trek hebt in dat stukje chocolade. Gun jezelf dat en honger jezelf niet uit. Stop de vicieuze cirkel van twee weken alles verbieden en dan twee weken weer alles eten. Hierdoor ga je enorm schommelen en heb je totaal geen balans. Door lekkere dingen met mate te eten, ben je gezonder bezig dan alles verbieden. 

80/20 regel

Het geheim van een balans in je voeding ligt hem in het volhouden van de levensstijl. Je mag zeker een keer een donut tijdens de lunch, maar eet die avond dan geen frietjes of een ijsje als toetje. Probeer je te houden aan de 80/20 regel. 80% van de tijd let je op en eet je gezond. 20% kun je lekker genieten van dat ene stukje chocolade en dat lekkere koekje. Een keer iets slechts eten is niet erg, maar juist balans.

Creëer gewoonten

Probeer gewoonten voor jezelf te creëren. In het begin zal je er echt aan moeten wennen, maar als je een handeling lang genoeg doet, wordt het vanzelf een gewoonte en hoef je er niet eens over na te denken. Door gedrag te herhalen creëer je gewoontes. Je zult zien naar twee à drie maanden heb je nieuwe gewoontes gecreëerd en ben je aan je nieuwe levensstijl toe aan het werken. 

Perfectie bestaat niet

De perfecte methode en het perfecte recept bestaat niet. Ieder mens is anders en reageert anders op eten en patronen. Het lichaam van je buurvrouw is niet hetzelfde als jouw lichaam. Dus stop ook met het vergelijken. Duik zelf de keuken in en ga op zoek naar jouw balans. Of dat nu met of zonder chocolade is. 

Balans gaat vooral over gezond eten combineren met iets lekkers. Met het verbieden van lekkere dingen krijg je er niet minder zin in, maar juist meer zin in. Daarom is het goed om soms iets lekkers te pakken, zodat je er niet meer de hele dag mee bezig bent. Houdt altijd de 80/20 regel in je achterhoofd als je bezig bent met eten. En probeer zo veel mogelijk routine te creëren, hierdoor ontstaan gewoontes en blijf je makkelijker in balans.  

Terug