Energieboost

Bakken als een professional

Voor het bakken als een professional heb je geen dure apparatuur nodig. En ook niet alle A-merken te hebben voor je ingrediënten. Om thuis een professionele bakker te zijn, moet je vooral heel precies zijn. Want die vijf minuten langer in de oven of die paar gram extra kunnen echt  het verschil maken tijdens het bakken. Naast precisie moet je ook veel plezier hebben in het bakken. 

Boxbrownies

De juiste ingrediënten

Als je wilt bakken als professional heb je de juiste ingrediënten nodig. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Probeer zo veel mogelijk biologische en hoge kwaliteit te kopen. Deze producten hebben vaak een betere smaak en textuur en zorgen voor een super lekker baksel. Daarnaast maken de vetten ook verschil in je baksels. Boter zorgt voor een romige smaak en plantaardige oliën meer voor een luchtig beslag.

Voorbereiding is key

Als je eindelijk een goed en lekker recept hebt gevonden, kun je beginnen. Voordat je begint moet je nog een aantal dingen doen!
Lees altijd eerst het recept door, dan weet je wat je kan verwachten en sta je niet voor verrassingen tijdens het bakken. Bekijk ook altijd of je alles hebt en gok er niet op dat je niet genoeg bloem of eieren in huis hebt. Niks is zo vervelend als alles gemengd is en je erachter komt dat je te weinig bloem hebt. 
Als je zeker weet dat je alle ingrediënten hebt, moet je deze op tijd uit de koelkast halen. Weeg alles af voordat je begint. Dit werkt veel makkelijker en efficiënter. Houd je aan het recept. Want die vijf minuten in de oven kunnen het verschil maken. Je smeuïge cake kan in die vijf minuten droog worden en zijn smaak verliezen.

Bakken en afkoelen

Een goede temperatuur tijdens het bakken is cruciaal voor je baksels. Als de gebakken gelijkmatig worden verwarmd op de juiste temperatuur krijgen ze de gewenste textuur. Laat na het garen je gebak zeker tien minuten afkoelen. Dit zorgt ervoor dat het niet gelijk uit elkaar valt.Tip: Om je koekjes langer te bewaren, doe de koekjes in een dichte container met een stukje appel of een sneetje brood. Zo blijven ze langer vers en smeuïg. 

Bakken is vooral veel voorbereiding en precies werken. De juiste ingrediënten in huis hebben, alle ingrediënten afgewogen hebben, is het halve werk. Daarnaast moet je veel geduld hebben. Het kan lang duren voordat iets gaar is en daarna moet je ook wachten totdat het is afgekoeld. Maar het wachten wordt wel beloond met een heerlijk stukje taart of cake. Geniet van je koekjes of cake samen met vrienden en familie.

Kijk voor andere baktips op Culinaire Plaza

Terug