Energieboost

Wijnland & gastronomie

Er zijn zo veel wijnlanden binnen en buiten Europa. Elk land staat bekend om zijn eigen wijnen. Een Riesling is typisch Duits en een verdejo is echt iets Spaans. Soms is het zo overweldigend als je voor de schappen staat om een wijn te kiezen. Welke soort wijn is het lekkerste uit welk land? Lees alles over de verschillende wijnlanden en welke wijnen het lekkerste zijn uit een bepaald wijnland.

Boxbrownies

Europese wijnlanden

De bekendste wijnlanden zijn landen uit Europa. Al eeuwen wordt er wijn verbouwd en gemaakt door deze landen. Het zit ook helemaal in de Europese cultuur om een glas wijn te nemen bij het eten. Ontdek alle Europese wijnlanden en hun specialiteiten.

Duitsland

Duitsland heeft veel variatie aan klimaat, bodem en druivenrassen. Dit is de reden dat er veel verschillende wijnen geproduceerd worden in Duitsland. Rode en witte wijnen uit Duitsland zijn erg populair.

Frankrijk

Frankrijk is een enorm wijnland. Het is een van de beroemdste wijnlanden van de wereld en een groot voorbeeld voor nieuwe internationale wijnmakers. Veel bekende wijnen komen uit Frankrijk, denk aan een chardonnay, merlot of champagne.

Italië

Wijn maken is niets nieuws voor de Italianen. Ze doen dit al sinds de 6e eeuw voor Christus. Het is ook niet gek dat het land zich jaren de grootste wijnproducent van de wereld heeft mogen noemen. Italië staat bekend om haar beroemde klassiekers, zoals de barolo of de pinot grigio.

Oostenrijk

Oostenrijk is niet het land waar je gelijk aan denkt als je aan wijnlanden denkt. Toch produceert Oostenrijk heerlijke frisse en fruitige wijnen. Een voorbeeld is de grüner veltliner. Oostenrijk had in 1985 een kleine terugval op wijngebied, omdat wijnboeren meer gefocust waren op veel en snel produceren. Tegenwoordig produceert Oostenrijk kwalitatief goede wijnen.

Spanje

Spanje is een klassiek wijnland en bezit de meeste wijngaarden ter wereld. Spanje staat na Italië en Frankrijk op de derde plek van grootste wijnproductie. Door de verschillende klimaten in Spanje, groeien er veel verschillende druifrassen. Het land produceert zowel rode als witte wijnen. Eén van de bekendste wijnen is de verdejo.

Wijnlanden buiten Europa

In Europa wordt er veel wijn geproduceerd, maar ook op andere continenten van de wereld worden er heerlijke wijnen gemaakt. Vaak beschouwen we deze wijnen als exotischer. 

Argentinië

Argentinië produceert de meeste wijn van Zuid-Amerika. In Argentinië is het altijd droog en zonnig, het perfecte klimaat voor de wijnbouw. De wijnboeren in Argentinië produceren de laatste jaren topwijnen met internationale tonen. Een echt Argentijns wijntje is de malbec.

HAustralië

In het zuidoosten van Australië worden de meeste wijnen geproduceerd. De Australische wijnbouw is al actief sinds 1788. Pas in 1985 gingen de Australische wijnen internationaal. Australië produceert vooral zachte en fruitige wijnen, waaronder de Pinot Noir.

Chili

Nog een land uit Zuid-Amerika, deze keer Chili. Chili is een groeiend land ten opzichte van wijnbouw. Door modernisering en investeringen van Franse en Amerikaanse boeren is de wijnbouw er op vooruit gegaan. Het geschikte klimaat en alle moderniseringen zorgen voor hoge kwaliteit wijnen.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een nieuw land in de wijnbouw industrie. Dit omdat tot 1960 er een streng alcoholbeleid was. Wijn mocht niet verkocht en geschonken worden. Na 1960 groeide de wijnbouw enorm en bloeide Nieuw-Zeeland tot een wereldproducent voor wijnen. De sappige, friszure sauvignon blancs zijn wereldberoemd.

Zuid-Afrika

Het laatste land is Zuid-Afrika. De basis van de wijnbouw in Zuid-Afrika werd drie eeuwen geleden gelegd door de Nederlanders. Na de afschaffing van de Apartheid kreeg de wijnbouw een echte boost. Een heerlijke wijn is de chenin Blanc.

Elk land heeft zijn eigen specialiteiten als het om wijn gaat. Dit heeft alles te maken met het klimaat van het land. Door het klimaat kunnen er verschillende druiven verbouwd worden. Dit zorgt voor verschillen in de wijnen op smaak en frisheid. Nu je voor de schappen staat ben je al wijzer over de herkomst van de wijnen en welke wijnen echte specialiteiten zijn van een land.  
 

Terug