Energieboost

De culinaire schatten van lokale specialiteiten

Limburg kent veel mooie landschappen en lokale lekkernijen. Dit is ook niet gek, dit stukje Nederland heeft een rijke historie. Limburgers worden niet voor niks echt bourgondiërs genoemd. Met eigen wijngaarden, veel bierbrouwerijen en echte Limburgse lekkernijen kan het ook niet anders. Hier lees je alles over de lokale specialiteiten van Limburg.

Boxbrownies

Bier van Limburgse bodem

Al jaren wordt er ambachtelijk bier gebrouwen op Limburgse bodem. Limburg telde in 1890 wel 190 brouwerijen. Elke brouwerij brouwde op zijn eigen manier. Zo had elk bier een eigen karakter. Na 40 jaar zijn er nog maar 20 brouwerijen overgebleven in Limburg. Deze brouwerijen maakten vooral het bekende pilsener bier.
In de jaren tachtig ontstond de trend kwaliteit boven kwantiteit. Brouwerijen gingen zich in deze tijd meer focussen op speciaal bier. Maar ook het pilsener werd onderhanden genomen. Zo ontstond er meer variatie in de bieren qua kleur en smaak.

Top 5 bekendste brouwerijen Limburg

  1. Hertog Jan Brouwerij    
  2. Alfa Bier         
  3. Gulpener Bierbrouwerij         
  4. Brand Bierbrouwerij    
  5. Brouwerij Bosch

Wijnregio in Limburg

Niet alleen in Frankrijk en Duitsland wordt wijn geproduceerd. Maar ook in Nederland en vooral in Limburg. 32 procent van alle wijndruiven wordt op Limburgse bodem geproduceerd. Deze gronden hebben daarom een beschermde status gekregen van de Europese Commissie.
In het heuvellandschap hebben we drie bekende wijndomeinen.

  1. St. Martinus in Vijlen
  2. Landgoed Overst in Voerendaal
  3. Domein De wijngaardsberg in Ulestraten     

Bij deze wijndomeinen kun je vaak langs voor een rondleiding en natuurlijk een glaasje wijn. 

Echte vlaai uit Limburg

Denk je aan Limburg, dan denk je aan Limburgse vlaai. Vlaai is een echte lokale lekkernij uit het heuvellandschap. Elke bakker maakt zijn vlaai vers elke ochtend. De leukste plekken waar je vlaai kunt proeven hebben we op een rij voor je gezet.

De Bisschopsmolen

In het centrum van Maastricht ligt een eeuwenoude werkende watermolen met een eigen bakkerij. De molen stamt uit de elfde eeuw en is in 2004 gerenoveerd. Bij de Bisschopsmolen kun je altijd terecht voor een heerlijk stukje vlaai.

Bakkerij Hannen

Hannen kan je vinden in Roermond en is een echt familiebedrijf. Het familiebedrijf wordt gerund door de vijfde generatie. Sinds ze gevestigd zijn in het winkelcentrum in Herten is de bakkerij een begrip geworden in de omgeving van Roermond. Eén van de heerlijkste vlaaien uit Limburg kun je hier vinden.

De Echte Bakker Ewals

Op zoek naar een bakker die prijzen wint met zijn vlaaien? Dan moet je naar bakker Ewals in Tegelen. In 2018/2019 werden ze uitgeroepen tot de lekkerste Vlaaienbakker. Deze goede kwaliteit komt door alle ingrediënten. Er wordt gebruikgemaakt van natuurlijke en eerlijke producten.

Limburg is rijk aan cultuur en historie en dit kun je terug vinden in de lokale specialiteiten van de provincie. Ga een keer langs bij een wijndomein en probeer daar de lokale wijn, gecombineerd met andere lokale producten. Limburg heeft nog zoveel meer te bieden naast een verfrissend biertje van Gulpener of Hertog Jan, een heerlijk wijntje uit de heuvellandschappen of een ambachtelijk stuk vlaai van de beste vlaaienbakkers. 
 

Terug