Energieboost

De kunst van food & wine pairing

Food en wijn pairing wordt gebruikt om de smaak van het gerecht of de smaak van de wijn te versterken en elkaar aan te vullen. Combineer je de verkeerde wijn met een gerecht, kan dit ervoor zorgen dat een gerecht minder lekker wordt. In restaurants creëert food en wijn pairing een extra beleving. Vaak wordt iemand aangenomen die zich alleen maar bezig houdt met combineren van wijnen met gerechten.

Boxbrownies

Wine pairing is een kunst

Een wijn aan een gerecht koppelen is niet altijd even makkelijk. Mensen studeren er voor om de beste combinaties te maken tussen wijn en eten. Een ware kunst is het. Er zijn vier regels waar je sowieso rekening mee moet houden als jij ook deze kunst onder de knie wilt krijgen.

De regio

De eerste regel is simpel: De ingrediënten van het gerecht komen uit dezelfde streek als de wijn. Vanuit vroeger werd dit al gedaan, aan de kust was het beste klimaat voor druiven die voor witte wijn gebruikt worden. Ook wordt er veel vis gevangen en gegeten. Vandaar de combinatie witte wijn met vis. Zo was het klimaat in het binnenland meer geschikt voor druiven voor rode wijn. Daarnaast werd er veel vee gehouden. Hier komt de opvatting vandaan dat vlees met rood wijn gepaard moet worden.

De kleuren

Er is wetenschappelijk bewezen dat onze ogen invloed hebben op onze smaak. Daarom worden er ook vaak combinaties van wijn en eten gemaakt op basis van kleur, zodat het beide in hetzelfde kleurenpalet zit. We zien daarom graag rood vlees met rode wijn, omdat deze beide in het rode pallet passen.

De lichtheid en kracht

Lichte wijnen worden gecombineerd met lichte gerechten, maar dit betekent niet dat wit altijd met vis moet. Een lichte rode wijn kan prima gecombineerd worden met een lichte vis. Vaak worden pittige Aziatische gerechten gepaard met zoete witte wijn, maar een krachtige rood kan hier ook zeker bij passen. Omdat pittig een krachtige smaak is, kan dit goed samen met een krachtige rode wijn.

De regel van het smaakprofiel

De nieuwste regel van wine pairing is het matchen van smaakprofielen. Je sluit het smaakprofiel van de wijn af op het smaakprofiel van het gerecht. Fruitige wijnen gaan goed samen met fruitige gerechten. Echter kun je ook de contrasten opzoeken van de smaakprofielen, om zo een unieke food en wine pairing te realiseren.

Al deze regels geven je een richtlijn voor het combineren van wijn met gerechten. Houd wel in je achterhoofd dat er altijd een uitzondering is. Gerechten en wijnen veranderen, rode wijnen kunnen nu ook samen met vis en witte wijnen gaan goed samen met varkensvlees. Er is nooit één goed antwoord!

Kijk op Culinaire Plaza voor meer keukentips!

Terug