Energieboost

De voedselketen

Een voedsel kringloop
Meeste mensen kopen hun voedsel in de supermarkt en hebben eigenlijk steeds minder besef van waar het vandaan komt. De voedselketen kan gezien worden als een kringloop. Voedsel waaronder planten maar ook dieren worden geproduceerd en vervolgens weer gebruikt voor de voeding van andere dieren. Voedsel wordt elk seizoen dus aan een lopende lijn gerecycled.

Dankzij deze kringloop kunnen wij gebruik maken van de lekkerste ingrediënten of producten die de aarde voor ons heeft gecreeërd. Samen met deze producten maken voeden wij onszelf en maken wij heerlijke gerechten. Buiten dat wij als mens eten nodig hebben, vinden wij lekker een kwaliteitseten ook erg belangrijk.

Boxbrownies

Indeling per voedselketen

Om de levende wezens op aarde te rangschikken kan er gekeken worden naar hun voedsel. De vraag naar bepaald soort voedsel heeft te maken met het spijsverteringsstelsel van het lichaam, dit is weer terug te brengen naar de oorsprong van het dier en de omgeving waarin hij is geëvolueerd. Herbivoren zijn plant etende dieren en overlezen op een plantaardig dieet. Carnivoren zijn in tegenstelling tot herbivoren echte vleeseters. Daarnaast zijn er nog de omnivoren die op beide voedselbronnen kunnen overleven.

Wij als mensen behoren naar zeggen tot de omnivoren maar uit onderzoek is gebleken dat ons lichaam zich veel meer heeft ontwikkeld. Ons darmkanaal heeft ruim 12 tot 18 uur nodig om een maaltijd te verteren. Bij carnivoren gebeurt dit binnen de 2 tot 4 uur. Zo heeft ons verteringsstelsel (en die van de chimpansee) 9x de lichaamslengte terwijl dit bij de plant- en vleeseters maar 3x is. Een betere benaming voor de mens is dus frugivoor: een dier dat zich voedt met vruchten en zaden.

De piramide

De voedselketen kan worden weergegeven in een piramide met verschillende lagen:

  • De onderste laag bestaat uit planten welke dood materiaal omzet in voedingsstoffen;
  • De derde laag bestaat uit planten die zich voeden aan andere planten;
  • De tweede laag zijn dieren die planten eten (herbivoren);
  • En de eerste laag zijn dieren die andere dieren eten (carnivoren).

Voeding van de onderste laag komt dus uiteindelijk ook terecht bij de aller eerste laag, waar wij als mens ook onderdeel van uit maken. Hoe wij met de aarde en natuur omgaan heeft dus ook indirect effect op onze eigen gezondheid door middel van onze voeding! Ondek meer op Culiniare Plaza.

Terug