Energieboost

De wereld van veganistisch koken

Veganisme is een levensstijl waarbij mensen afzien van het gebruik van producten van dieren. Denk hierbij aan vlees, eieren, kaas en leer. Steeds meer mensen kiezen ervoor om veganist te worden. De supermarkten merken dit ook, tien jaar geleden waren er amper alternatieven voor kaas en vlees. Nu kun je als veganist meer vervangers vinden. Toch moet je als veganist creatief zijn met wat je eet, omdat veel voedingsmiddelen wegvallen. 

Boxbrownies

Veganistisch koken

In deze tijd zijn er veel vervangende producten voor dierlijke producten. Zo bestaat er plantaardige kaas en plantaardige melk. Daarnaast kun je veel vleesvervangers vinden in de supermarkt. Nu supermarkten met hun huismerk vervangende producten aanbieden, is veganistisch koken toegankelijker geworden voor iedereen.

Vervangers vs. plantaardig

Er is een verschil tussen vervangende en plantaardige producten. Zo kun je een vleesvervangende shoarma eten of jackfruit gebruiken als de vervanger van shoarma. De ene vegan heeft graag nog vervanger voor het vlees en de andere laat het allemaal weg.

Voor- en nadelen veganistisch koken

Er zitten voor en nadelen aan alle soorten diëten en levensstijlen. Je krijgt bepaalde voedingsmiddelen minder of zelfs helemaal niet binnen. We bespreken de grootste voor- en nadelen van veganistisch eten. 

Voordelen

Door geen vlees te eten, zorg je ervoor dat dieren niet meer opgesloten zijn of uitgebuit worden. Daarnaast is er minder uitstoot van broeikasgassen. Als veganist heb je een lagere kans op overgewicht en welvaartsziekten

Nadelen

Door veganistisch te koken en te eten kun je een eiwittekort krijgen. Alleen soja-eiwit van waarde voor het lichaam. Alle andere plantaardige eiwitten niet. Ook kan een veganist te kort komen aan ijzer, omega-3 en vitamine B12.

Veganistisch recepten

De lekkerste vegan recepten staan hieronder op een rijtje voor je. Voor ieder wat wils. Doe inspiratie op!

  1. Vegan nacho kom! Met vegan kaas en bonen als gehakt.
  2. Falafelsandwich met tahindressing    
  3. Aubergine-sushi met sesamdressing     
  4. Aspergesalade met salsa romesco    
  5. Vegan lasagne rolletjes met vegan kipstukjes 

Het wordt steeds makkelijker om veganistisch te eten, steeds meer restaurants bieden veganistische gerechten aan. Echter, er zitten voor- en nadelen aan deze levensstijl. Maar één keer in de zoveel tijd kun je best veganistisch koken. Na al deze inspiratie van veganistische recepten wil je zeker de keuken in om er een te proberen. 

Terug