Energieboost

Aziatische smaakexplosie

Hoewel de Aziatische keuken aan de andere kant van de wereld is ontstaan, vinden wij het hier in Nederland ook heerlijk om te genieten van de Aziatische smaakexplosies op ons bord. Ook maken we het graag zelf in de keuken, dit doen we of met de hulp van een kant en klaar pakje of we maken het helemaal zelf. Wat natuurlijk wel het lekkerste is!

Boxbrownies

Azië

Azië is het grootste continent met de meeste culturen en inwoners. Elke cultuur kent zijn eigen keuken en eigen gerechten. Rijst is in de meeste keukens het centrale punt van elk gerecht. De soort rijst hangt weer af van de regio. Zo is een curry ook in veel Aziatische keukens te vinden.

Oost-Azië

Oost-Azië bevat de meeste en bekendste keukens. Zoals de Chinese, Japanse en Koreaanse keuken. Uit deze keukens kennen we vooral noedels, sushi en rijstgerechten.

Zuid-Azië

In het zuiden van Azië gaat het vooral om de Indiase en Pakistaanse keuken. In deze delen worden vooral veel pepers en andere sterke specerijen gebruikt om de gerechten op smaak te krijgen. Daarnaast wordt er vaak komijn en kurkuma gebruikt om curry's te maken. Je zult geen varkensvlees of rundvlees vinden in deze gerechten, omdat de koe heilig is en er geen varkensvlees wordt gegeten door moslims.

Zuidoost-Azië

In het zuidoosten van Azië doelen we vooral op Thailand, Maleisië en de Filipijnen. Deze landen leggen vooral de nadruk op licht bereide gerechten. Denk aan smaken zoals koriander, limoen en basilicum.

West-Azië

Het laatste deel wat we bespreken is het westen van Azië. Deze keukens overlappen zich met de Midden-Oosterse keuken. Veel gebruikte ingrediënten zijn olijven, pita's, dadels en kikkererwten. Het populairste vlees in de keuken is lamsvlees en schapenvlees.

Bekendste gerechten

  1. Sushi uit Japan
  2. Pad Thai uit Thailand     
  3. Vietnamese Spring Rolls         
  4. Curry uit India         
  5. Gebakken rijst uit China 

Je kan de Aziatische keuken echt niet over een kam scheren. Het klopt dat in alle delen rijst vaak het hoofd ingrediënt is, maar elk deel van Azië gebruikt andere ingrediënten om de rijst vorm te geven. Je kan de hele week aziatisch eten en toch elke dag een heel ander gerecht op tafel zetten. Al deze heerlijke gerechten zorgen voor een smaakexplosie in je mond. Daarnaast zorgt de Aziatische keuken voor heel veel variatie in je eigen keuken. 
 

Terug