Energieboost

Italië op je bord

Italië, een vakantie land waar veel Nederlanders op vakantie gaan. En die vakantie nemen we graag mee naar huis door italiaanse recepten thuis klaar te maken. Iedereen eet weleens Italiaans. Een pasta of een heerlijke pizza. Echter maken wij ze niet zoals de echte italianen. We bespreken vandaag de typische Italiaanse gerechten die we allemaal kennen. Ook laten we jullie kennismaken met een paar onbekende Italiaanse gerechten.

Boxbrownies

Typisch Italiaans

Als wij als Nederlanders op vakantie gaan naar Italië eten we vooral de bekende gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een pizza margherita of een pasta carbonara. We hebben alle bekende gerechten op een rijtje voor je gezet, misschien haal je er nog inspiratie uit voor het avondeten.  

Spaghetti aglio e olio

Het eerste Italiaanse recept op de lijst is spaghetti aglio e olio. Dit is de simpelste pasta die je kunt maken. Het gerecht bestaat enkel uit spaghetti, olijfolie, knoflook en peper. Het perfecte recept dat zo klaar is en ook nog lekker!

Focaccia

Zoals de Fransen hun stokbrood hebben, hebben de Italianen focaccia. Dit brood lijkt een beetje op pizza, omdat het ook belegd wordt voordat het in de oven gaat. Het woord focaccia is afgeleid van een Latijns woord dat betekent: 'boven de haard gebakken brood'. De bakwijze van het brood zorgt voor de authentieke smaak.

Pasta carbonara

Het tweede pasta gerecht in dit rijtje. De Italianen zijn dol op pasta, zo ook deze pasta carbonara. De pasta wordt gemaakt met ei, kaas en pancetta de buikspek van een varken. Door de kaas en het ei krijg je de romige saus.

Pizza Margherita

Wie kent de pizza margherita niet? Het is een typisch Napolitaanse pizza. Op de pizza margherita vind je enkel tomaat, mozzarella en basilicum. De drie kleuren van de Italiaanse vlag.

Caprese

Het laatste gerecht is een typisch Italiaans voorgerecht. De combinatie van tomaten, mozzarella, basilicum en olijfolie zorgt voor een simpel maar fris voorgerecht.

Onbekende Italiaanse gerechten

De Italianen hebben ook een paar verborgen parels, die ze graag voor zichzelf houden. Maar hier laten we je kennismaken met deze overheerlijke verborgen parels die perfect zijn voor een uitgebreid diner.

Cicchetti

Cicchetti is het eerste onbekende gerecht. Het komt ook niet in heel Italië voor. Vooral in Venetië en omstreken wordt het gegeten. Je kan cicchetti vergelijken met de Spaanse tapas. Er worden hapjes met vlees en vis, het is echt fingerfood en perfect voor bij de borrel.

Carciofi alla giudia

Het tweede gerecht op de lijst. Het is een simpel gerecht met enkele ingrediënten. De artisjokken worden gefrituurd en daarna afgemaakt met citroensap, peper en een beetje zout. Een erg simpel en snel vegetarisch gerecht.

Kip cacciatore

Ook de Italianen houden op hun tijd van een stoofpotje. Dit gerecht is een stoofpotje op basis van kip, ui, knoflook, selderij en wortel. Daarnaast kan er wijn, tomaten en rozemarijn bij. Lekker laten pruttelen en je hebt een heerlijk Italiaans stoofpotje.

Cacciucco

Naast vlees stoofpotjes worden er ook stoofpotjes gemaakt op basis van vis. Deze stoofpot is ontstaan door de Italiaanse vissers. Zij vonden het zonde om de overgebleven vis weg te gooien en maakte hier dus een overheerlijk stoofpot van.

Cotoletta alla milanese

Het laatste onbekende gerecht komt uit Milaan. Dit gerecht bestaat uit lamskoteletten en wordt eerst gepaneerd, zodat er een knapperig laagje om het malse vlees zit. Daarnaast krijg je vaak een schijfje citroen erbij.

De Italianen kunnen goed koken. Ze hebben zoveel verschillende gerechten waar je uit kunt kiezen. Ga je voor een pasta carbonara of misschien voor een spaghetti aglio e olio? Heb jij ook al trek gekregen van al die lekkere gerechten? Probeer ze uit en geniet samen met vrienden en familie van het heerlijke eten. Misschien worden jullie nog aangenaam verrast door een aantal onbekende gerechten. 
 

Terug