Energieboost

De Franse culinaire kunst

De Franse keuken is rijk aan regionale specialiteiten en verfijnde gerechten. Iedere kok wil in Frankrijk en vooral Parijs in een restaurant werken om ervaring op te doen. Door de jaren heen is de Franse keuken steeds culinairder geworden. De keuken staat bekend om de kwaliteit van zijn keuken. De Franse keuken is echte culinaire kunst!

Boxbrownies

Geschiedenis Franse keuken

We beginnen met de geschiedenis van de Franse keuken, want een goede naam heeft Frankrijk niet van de een op de andere dag gekregen.
Al vanaf de middeleeuwen gebruikten ze de Franse kleur in hun gerechten om het er zo smakelijk uit te laten zien. Specerijen waren al langer bekend in Frankrijk en werden ook regelmatig gebruikt in de keuken. Door een revolutie in de groente wereld werden tomaten, bonen en aardappelen erg populair en ook graag mee gekookt.
Aan het hof werd er veel experimenteert met eten. Koks probeerden hun vaardigheden te tonen door middel van de moeilijkste gerechten te bedenken en bereiden.

In de 19de eeuw zijn mensen steeds meer geïnteresseerd in smaak en plezier van eten. In deze tijd ontstaan ook de eerste restaurants en voedsel critici. Ook komt de gastronomie op, de keuken wordt verdeeld in meerdere secties. Denk aan sauzen, desserts.

De Franse keuken nu

De traditionele keuken zoals we die kennen, bestaat nog steeds. Maar er begint steeds meer plaats te maken voor creativiteit. Trends beginnen steeds meer te evolueren. Waardoor de traditionele keuken nog harder moet werken. Lokale gerechten zijn ook niet meer lokaal en kun je nu in elk deel van het land vinden.
De Franse gastronomie werd in 2010 erkend als een onderdeel van het Franse erfgoed.

Typisch Franse gerechten

Iedereen kent typisch Franse gerechten. In Nederland kun je veel restaurants vinden die een Franse keuken hebben. De bistro’s vliegen je soms om de oren. We hebben de meest typische gerechten op een rijtje gezet. 

Moelleux au chocolat

We beginnen de lijst met een dessert. Het is een klassiek chocolade taartje met een zachte kern in het midden. De kern van het taartje druipt er uit als je het openmaakt. Om je vingers bij af te likken.

Ratatouille

Een van de meest traditionele gerechten uit Frankrijk is Ratatouille. Veel mensen kennen het gerecht door de film Ratatouille. Oorspronkelijk komt het gerecht uit de Provence. Het is een gerecht met gestoofde groenten. Afhankelijk van welke groenten en eetgewoonten, zijn er verschillende variaties per regio.

Quiche lorraine

De laatste klassieker die we bespreken is de quiche. De hartvormige taart met een zanddeegbodem wordt vaak gevuld met geklopte eieren, room met groenten en spek. Je kan dit gerecht zowel warm als koud eten.

De Franse keuken heeft zoveel lekkere gerechten. Soms echt moeilijk om tussen te kiezen. Ook heeft de keuken veel moeilijke technieken en elk jaar komen er weer nieuwe technieken bij. Chefs doen er jaren over om gerechten te verbeteren en te perfectioneren. Het klinkt allemaal erg ingewikkeld om Franse gerechten te koken, maar ook jij kan deze heerlijke gerechten vanuit thuis maken.

Terug