Energieboost

Exotische Ingrediënten

We kennen allemaal de standaard kruiden zoals nootmuskaat, dille en bieslook. Als Nederland hebben we kennis kunnen maken met verschillende keukens. Denk aan verschillende Aziatische keukens en de Franse keuken. Maar sommige producten en ingrediënten zijn voor ons nog exotisch. We bespreken verschillende exotische ingrediënten die je misschien niet kent of nog nooit mee hebt gekookt. 

Boxbrownies

Saffraan

Saffraan wordt ook het rode goud genoemd en kan makkelijk 25 euro per gram kosten. Saffraan is een exotisch ingrediënt, omdat het erg duur is om te gebruiken. Maar waarom is saffraan nu zo duur? Saffraan verbouwen is erg arbeidsintensief, omdat het een heel nauwkeurig kweekproces en droogproces heeft. Eén klein foutje en je saffraan is niks meer waard.

Koken met saffraan

Saffraan is misschien duur, maar toch wordt het graag gebruikt in meerdere gerechten. Saffraan kan gebruikt worden in cake en koekjes. Maar het wordt vooral gebruikt in rijstgerechten. Ook wordt er veel thee getrokken van saffraan.

Tapioca parels in je Bubble tea

Tapioca parels zijn kleine gelatine-achtige parels die we veel terugzien in Bubble Tea en andere Aziatische gerechten. Maar wat zijn dit soort parels en waar zijn ze van gemaakt?
Tapioca is een soort zetmeel dat afkomstig is van een eetbare wortel genaamd Cassavewortel. De cassavewortel is giftig, maar het gif is er makkelijk uit te koken of te bakken.
Het zetmeel van deze wortel is erg populair omdat het een vervanging van bloem is. Daarnaast is de structuur erg fijn en door de neutrale smaak neemt het makkelijk de smaak van andere ingrediënten op.

Ube knol

De ube knol komt oorspronkelijk uit de Filipijnen. De ube knol wordt vaak verward met de paarse aardappel, dit komt omdat het vruchtvlees van beide producten paars is. Je kan beide producten op de zelfde manier klaar maken. Echter is de ube knol slechter verkrijgbaar in tegenstelling tot de paarse aardappel.
Daarnaast kun je de ube niet rauw eten. Hier zit een giftige stof in. Maar deze is makkelijk te verwijderen als de knol gebakken of gekookt wordt.

Garam masala

Garam masala is voor de meesten een onbekend kruiden mengsel. Garam masala is oorspronkelijk uit India en vertaalt zich letterlijk naar 'heet kruidenmengsel'. Omdat het een kruidenmengsel is heeft het geen specifieke smaak. Het is vaak kruidig en heeft een verwarmende geur. Het wordt vaak gebruikt om balans te brengen in het gerecht en is niet al te pittig door bijvoorbeeld de saus. 
Het kruidenmengsel is in veel supermarkten te koop, echter zitten er in deze mixen meer zouten dan specerijen. Probeer daarom naar een Indiase supermarkt te gaan. Hier zijn de kruiden vaak beter.

Hibiscus

Hibiscus is de nieuwe trend in drinken, maar wat is het nu? De hibiscus is een bloemsoort en zorgt voor een fruitige, friszure smaak. De bloem komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië zoals China. Tegenwoordig wordt de bloem op meerdere plekken in de wereld geteeld. Elke cultuur gebruikt de hibiscus op zijn eigen manier. In de Cariben gebruiken ze het vooral in thee en in Mexico maken ze er graag limonade van.

De ingrediënten zoals saffraan en tapioca parels kende je misschien al. Saffraan is niet heel vreemd, maar is erg duur om mee te koken. De tapioca heb je vast al een keer gezien, alleen wist je de naam niet. Garam masala, ook wel 'heet kruidenmengsel', kende je waarschijnlijk niet. Wil je garam masala proberen? Koop deze dan bij een Indiase supermarkt, in deze mix zit minder zout dan in de mixen van de reguliere supermarkt. Nu heb je kennis over verschillende exotische ingrediënten. Probeer eens een recept uit met deze ingrediënten, misschien verrast het je wel.

Terug