Energieboost

Meester in het maken van saus

Zit je weleens in een restaurant en vraag je je af waarom jouw sauzen uit de supermarkt thuis niet zo lekker zijn als in een restaurant? En wil je zelf ook zo’n heerlijke sauzen thuis maken? Dat kan! Je kan makkelijk deze sauzen zelf thuis maken en vaak ook gezonder dan in de winkel.

Boxbrownies

Meester van sauzen

Het is belangrijk dat je weet waarom het zo belangrijk is dat je goede sauzen kan maken. Een saus is namelijk vaak de drager van de smaken in een gerecht. Een goede saus is de smaakmaker van een gerecht vaak. Het brengt je gerechten meer waarde als je zelf je sauzen maakt. Door een huisgemaakte saus komt er meer sensatie en beleving in je gerechten. In de beste restaurants staat er iemand in de keuken om die extra beleving toe te voegen aan een gerecht door middel van een saus. De saucier is de echte meester van alle sauzen.
Om zelf een meester van sauzen te worden, heb je geen dure apparatuur nodig. Je moet vooral veel klein kunnen snijden. En goed op smaak kunnen proeven en samenstellen. 

Gezonde saus

Als je zelf sauzen gaat maken zijn ze meestal al gezonder dan de sauzen van de supermarkt. Omdat er geen extra voedingsstoffen worden toegevoegd aan de saus. Wil je de saus extra gezond maken, dan zijn hier een paar tips voor je.

  1. Gebruik natuurlijke ingrediënten. Een pindasaus kun je het beste maken van 100% pure pindakaas en kokosmelk. Dit is gezonder en lekkerder dan een kant en klaar potje pindasaus.     
  2. Kies voor rode sauzen. Tomaten- en     groentesauzen bevatten meer vitamines en mineralen in verhouding tot room- en kaassaus.         
  3. Gebruik zoveel mogelijk kruiden. Als je veel gedroogde kruiden gebruikt, hoef je minder suiker of vetten toe te voegen aan de saus voor smaak.     
  4. Gebruik van gezonde vetten. Probeer gezonde extra vierge olijfolie te gebruiken in plaats van goedkope plantaardige oliën. Buiten dat dit gezond is, zorgt dit ook voor een betere smaak.        
  5. Yoghurt als basis. Als je fan bent van witte sauzen, maar niet van de calorieën? Dan kun je yoghurt gebruiken als vervanging van mayonaise. Om toch die heerlijke romige saus te maken, die vaak worden gebruikt in de Indiase keuken. 

Lekkerste sauzen om zelf te maken

  1. Groene pesto
  2. Bolognesesaus     
  3. Knoflook saus     
  4. Remouladesaus     
  5. Pittige tomatensaus     

De sauzen die je thuis maakt zijn lekkerder dan de sauzen uit de supermarkt en ook lekkerder dan die van een restaurant. Het maken van een heerlijk saus is vaak niet moeilijk, maar het gaat vooral over het gebruik van de juiste gerechten. Met al deze kennis ben je een meester van sauzen. Laat anderen ook meegenieten van die heerlijke sauzen tijdens een etentje bij jou thuis. 
 

Terug