Energieboost

Gedurfde en creatieve food & wine pairing

Als je uit eten gaat kun je bij sommige restaurants een wijnarrangement krijgen bij je gangen. Vaak worden er ook wijnsuggesties per gerecht aangeboden op de kaart. Maar hoe worden wijnen met gerechten gepaard? En waar je op kunt letten als je een wijntje uitkiest voorbij het eten. We geven antwoord op deze vragen, zodat je altijd de perfecte wijn kan combineren bij je gerecht. 

Boxbrownies

De basics van wine pairing

Om antwoord te krijgen op de vraag: ‘Welke wijn kies ik voor mijn gerecht?’ moet je eerst de basis weten van wine pairing. We bespreken waar je op moet letten, zodat je zelf in een restaurant of thuis de perfecte wijn kan combineren met je eten. 

Gemeenschappelijke deler

Zoek de gemeenschappelijke deler tussen het gerecht en de wijn. Zo combineer je bij een zwaar gerecht een vollere wijn. Wijnen met veel aciditeit gaan het beste gepaard met gerechten die veel aciditeit bevatten. En gerechten met een rooksmaak zijn het lekkerste met een wijn die hout gerijpt is.

Leer je wijnen

Wijnen uit bepaalde regio's worden ontwikkeld voor bijpassende gerechten. Druiven uit een warme regio bevatten meer suikers en bevatten meer alcohol. Wijnen uit een warm klimaat zijn daardoor voller en hebben meer body. Wijnen uit een koud klimaat zijn dus vaak lichter en frisser. Wereld wijnen buiten Europa hebben vaak een exotische smaak en stijl in tegenstelling tot de Europese wijnen.

Pairings die je moet vermijden

Rode wijn met vis is vaak geen goede combinatie. De rode wijn kan ervoor zorgen dat de vis een metaalachtige smaak krijgt en erg bitter wordt. Zo wordt een droge wijn ook erg zuur als je het combineert met een zoet gerecht.

Gewaagde wine pairings

Als je aandurft om wat gewaagde combinaties te maken tussen wijn en gerechten, dan moet je deze tips bekijken. 
Soms moet er ook contrast zitten tussen de wijn en het gerecht. Dit klinkt misschien gewaagd, maar kan voor verrassende uitkomsten zorgen.
Een zout gerecht kun je het beste met een fruitige wijn combineren. Hierdoor krijgt het gerecht meer diepgang.
Bij een vet gerecht combineer je vaak met een vettige chardonnay. Echter kan een wijn met frisse zuren zorgen voor een bijzondere verrassing in combinatie met een vettig gerecht.

Stel je wijn dus altijd af op je gerecht. Op deze manier zal je wijn en gerecht lekkerder smaken. Probeer ook iets uit wat je niet direct zou kiezen. Het kan je positief verassen. Als je de volgende keer een diner of etentje organiseert kun je zelf wijnen combineren met de gerechten die je hebt gemaakt. En je snapt nu beter welke wijn je moet kiezen in een restaurant. 
 

Terug